top of page

Veilige plek (2)

Neem een plek in gedachten waar jij je veilig en prettig voelt. Dit kan een echte plek zijn, bijv. een plek waar je op vakantie bent geweest. Of een plek in je huis of tuin.


Maar het mag ook een fantasieplek zijn, bijv. uit een film of een

boek. Of iets dat eigenlijk helemaal niet kan, zoals dat je op een wolk zit.


Het maakt niet uit welke plek je kiest, als deze maar prettig en veilig voelt voor jou.


Richt je aandacht nu op deze plek.


En als je op deze plek bent, kijk je om je heen. Kijk voor je en zie wat er is.


Kijk naast je en zie wat er is. Kijk achter je, onder je voeten en boven je hoofd. Let op alles wat je omringt op deze veilige plek die je gevonden hebt.


Let op de

vormen…, de kleuren, en word je bewust hoe aangenaam deze kleuren zijn.


Zijn er prettige of mooie geluiden in je veilige plek? Als ze er zijn, richt je aandacht dan op de geluiden. Merk op hoe aangenaam deze geluiden zijn, en voel je er veilig door.


Zijn er fijne geuren op je veilige plek? Richt je aandacht nu op wat voor geuren het zijn en merk op hoe veilig en prettig ze zijn. Richt je aandacht op de geuren in je veilige plek die je gevonden hebt.


En voel je iets in je lichaam als je op deze veilige plek bent? Zoals de wind op je huid bijvoorbeeld, of gevoelens van binnen die je gerust stellen en je veilig laten voelen.


Let op elk gevoel of elke aanraking die je opmerkt in je veilige

plek en merk op hoe geruststellend en veilig ze aanvoelen.



Al je zintuigen staan open. Alles voelt veilig en beschermd, niemand kan je kwaad doen op deze plek.


Merk op hoe ontspannen je bent in je veilige plek,

hoe langzaam je ademhaling is geworden, hoe geruststellend deze beelden voor je zijn. Ervaar het gevoel van kalmte en vrede dat je nu ervaart.


Dit is jouw veilige plek, de plek waar je naar toe terug kan keren op elk moment dat je voelt dat je het nodig hebt, en wanneer het goed en veilig voor je is om te doen.


Zo meteen kun je stoppen met deze oefening en tellen van 5 naar 1, en bij iedere tel zal je je meer bewust worden van je omgeving, meer op het hier en nu gericht zijn.


5…4…3… Je hoort meer geluiden om je heen, waar je ook bent in je ruimte.


Je lichaam begint te voelen waar je je bevindt…


2… Nu, als je klaar bent en ik kom bij 1, open je je ogen en voel je je verfrist en meer in staat om om te gaan met de dingen die voor je liggen.


1… Nu, als je klaar bent, open je je ogen en

ben je in staat dit gevoel van kalmte en veiligheid vast te houden.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ademhaling en ademsteun

Bij een angstig gevoel bestaat de neiging om 'hoog' te ademen, en om weer tot rust te komen, bijv bij paniek en angst, is het doorgaans helpend om te profiteren van de ademsteun of buikademhaling. Hie

Wat wil je wel? (ipv wat je niet wilt)

De gewenste verandering Noem iets wat je zou willen veranderen. Zorg ervoor dat je een gewenste uitkomst formuleert: iets wat je wél wilt in plaats van iets dat je niet wilt. Bijvoorbeeld: ‘ik wil me

Oefening: verander drie dingen in je routine

Door de jaren heen blijven we hangen in gewoontes die we onszelf eigen hebben gemaakt, en die ons daarom al niet eens meer opvallen. Je kunt dit tegengaan door elke dag iets aan een van die routines t

bottom of page