Competentiegericht en herstelgericht werken is (gelukkig) tegenwoordig niet meer weg te denken in de gezondheidszorg
In plaats van dat de aandacht uitgaat naar het stellen van de diagnose, of naar het onderzoeken van het probleem, waarbij er een vast behandelaanbod volgt, ligt de focus op de sterke kanten, vaardigheden, coping en positieve leerervaringen, waarop kan worden voortgebouwd.
Dus in plaats van een focus op alles wat er mis gaat en waar de cliënt/ klant/ patiënt of het team vanaf wil, ligt de focus op wat de cliënt - in gesprek met zijn behandelaar
naar toe wil, wat hij voor zijn problemen in de plaats wil zien, -gegeven eventuele chronische beperkingen of een bepaalde context die niet kan veranderen.
De oplossingsgericht professional richt zijn aandacht dus op wat er wel werkt in het unieke leven van cliënten. In gesprekken schenkt hij hier expliciet aandacht aan, waarbij de houding is om geen zaken voor de ander in te vullen, de cliënt onvoorwaardelijk te accepteren en hem/ haar zoveel mogelijk regie te geven. De oplossingsgerichte professional stelt nieuwsgierige vragen naar sterke kanten, naar hoop en naar de uitkomst van gesprekken, en helpt de cliënt om meer oplossingsgericht te worden, zodat de cliënt dichter bij zijn eigen ideale situatie uit kan komen (waarbij hij zich ongetwijfeld ook beter zal gaan voelen). ‘Geef de planten water, en niet het onkruid’ wordt dus ook wel gezegd.
De Oplossingsgerichte benadering kan beschouwd als een positieve vorm van cognitieve gedragstherapie en werkt minstens even goed als de gebruikelijke- en probleemgerichte behandeling.
Comments