Rondom medische of therapeutische zaken, of rondom de instelling die de patiënt bezoekt of waar een patiënt verzorgd wordt, kunnen conflicten ontstaan. Cloke (2006) stelde dat er bij elk conflict twee kruispunten zijn. Het eerste kruispunt betreft de keuze om te (blijven) vechten of het conflict op te lossen. Het tweede kruispunt betreft een verder reikende keuze, tussen enerzijds alleen het conflict oplossen of er anderzijds van te leren, gedrag te veranderen en eventueel te vergeven en te verzoenen. De mediators Haynes et al. (2004, p. 7) stelden dat toekomstgerichte vragen gebruikt kunnen worden om verandering te bewerkstelligen: ‘Het is moeilijk patiënten te helpen met wat ze niet willen. De meeste patiënten kunnen je precies vertellen wat ze niet willen in plaats van wat ze wel willen. Wat ze niet willen is vast blijven zitten in het verleden. Wat ze wel willen is een toekomst zonder hetzelfde probleem dat hen naar de mediator bracht. Een toekomst met hoop en minder problemen is meer uitnodigend dan een verleden met problemen.’
De drie onderstaande vragen kunnen het gezamenlijke doel bij een behandeling goed in kaart brengen. Bij deze drie vragen is het van belang deze volgorde aan te houden, omdat de meeste mensen bij conflicten nu eenmaal in een klaagtypische samenwerkingsrelatie zitten: ze vinden dat de ander moet veranderen. Voor een uitgebreide beschrijving van oplossingsgerichte mediation verwijzen we naar Bannink (2006; 2010).
1. Wanneer deze kwestie/dit conflict is opgelost, wat zal u dan merken dat de andere persoon/personen anders doet/doen?
Wat zal u nog meer merken dat hij/zij anders doet/doen? Wat nog meer?
2. Wanneer deze kwestie/dit conflict is opgelost, wat zal die andere persoon/wat zullen die andere personen dan merken dat u anders doet? Wat zal die ander/zullen die anderen nog meer merken dat u anders doet? Wat nog meer?
3. Wanneer deze kwestie/dit conflict is opgelost, wat zal een buitenstaander die toekijkt merken dat u beiden anders doet? Wat zal die buitenstaander nog meer merken dat u anders doet? Wat nog meer?
Uit: Beterweters, Bannink & den Haan, 2016; Suïcidepreventie, bouwen aan hoop. Den Haan & Bannink, 2019
コメント