top of page
Foto van schrijverRené den Haan

Agressie in de zorg

Verschillende publicaties geven (algemene) richtlijnen in het contact met patiënten waarbij er sprake is van agressie. Meer tips kunt u lezen op de website van het Kenniscentrum Voor Veilige Zorg (www.veiligezorg.nl). De richtlijnen voor behandelaars zijn als volgt:

· Stel uzelf voor en vertel waarom u er bent (of namens wie u komt), maak uw intenties duidelijk. Wanneer u namens de verwijzer of hoofdbehandelaar komt, vraag dan of de patiënt wil meedenken over het nut van uw aanwezigheid.


· Vraag of de patiënt kan vertellen wat er volgens hem aan de hand is. Vermijd ‘waarom-vragen’, omdat patiënten dan het idee kunnen krijgen dat ze zich moeten verantwoorden of verdedigen.


· Het is zinloos om patiënten te overtuigen van het feit dat hun ideeën of belevingen niet kloppen (‘ja, maar’). Beter is het neutraal te blijven in uw reactie en de waarheid, denkbeelden, wensen en doelen van patiënten te accepteren (bedenk dat ze goede redenen zullen hebben om zo te denken en te handelen). Ook kan het nuttig zijn om te vragen naar de achterliggende betekenis van hun doel of wens, bijvoorbeeld door te vragen: ‘Welk verschil zal dit voor u maken?’ of: ‘Wat betekent het voor u wanneer het lukt om ...?’


· Wanneer iemand zich agressief gedraagt heeft het meestal weinig zin om op dat moment over de consequenties van dat gedrag te spreken. De kans is groot dat patiënten dit niet willen of kunnen begrijpen. Benoem liever het gedrag en spreek uit waar uw grenzen liggen.


· Maak duidelijk welk doel u (of de hoofdbehandelaar/instelling) wil bereiken met uw komst (en welk doel de verwijzer/ hoofdbehandelaar heeft). Geef aan dat u met de patiënt wil zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Vraag eventueel aan patiënten hoe zij denken dat uw doel bereikt kan worden.


· Als de persoon helemaal niet wil (of kan) meewerken, vertel wat de gevolgen zijn als ze blijven weigeren om mee te werken. Hiermee geeft u bij voorkeur een keuze, waardoor patiënten vaak alsnog zullen meewerken. Lukt dit niet, stel dan voor op een later moment terug te komen (noem bij voorkeur het tijdstip om continuïteit te bieden).


· De eigen veiligheid staat centraal. Ga even uit de situatie waardoor de patiënt ook meer ruimte krijgt, schakel andere (of meer) hulp in wanneer deze aanpak niet werkt of wanneer het gedrag een gevaar vormt voor derden. Stop dus met een aanpak die niet werkt, en doe vervolgens iets anders.


Uit: Beterweters, Bannink & den Haan, 2016





0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ademhaling en ademsteun

Bij een angstig gevoel bestaat de neiging om 'hoog' te ademen, en om weer tot rust te komen, bijv bij paniek en angst, is het doorgaans...

Wat wil je wel? (ipv wat je niet wilt)

De gewenste verandering Noem iets wat je zou willen veranderen. Zorg ervoor dat je een gewenste uitkomst formuleert: iets wat je wél wilt...

Commentaires


bottom of page